Εργαστήριο Μαγειρικής Αρτοποιϊας και Ζαχαροπλαστικής

Σ’ ένα χώρο, ο οποίος προσομοιάζει με οικιακή κουζίνα, λειτουργεί το εργαστήριο Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής του σχολείου μας. Οι μαθητές/τριες εξασκούνται σε λεπτές δεξιότητες, μαθαίνουν να προσέχουν τα υλικά και τα εργαλεία, να συγκεντρώνονται και γενικά να αποκτούν καλές συνήθειες εργασίας. Το αποτέλεσμα στο εργαστήριο είναι χειροπιαστό και ευχάριστο και δίνει άμεσο νόημα στις προσπάθειες που έχουν γίνει.
Οι κύριοι τομείς διδασκαλίας του εργαστηρίου Μαγειρικής-Αρτοποιϊας και Ζαχαροπλαστικής συνοψίζονται ως εξής:

  • Βασικές δεξιότητες για τις δραστηριότητες στην κουζίνα
  • Γενικές γνώσεις  για τα τρόφιμα και τη διατροφή
  • Καθαριότητα και υγιεινή στην κουζίνα, κανόνες ασφαλείας
  • Γνώση και χρήση των σκευών, εργαλείων και συσκευών της κουζίνας
  • Παρασκευή φαγητών, γλυκών, ροφημάτων, εδεσμάτων ατομικής και μαζικής εστίασης
  • H ανάπτυξη δημιουργικότητας, ομαδικότητας και λήψης πρωτοβουλιών των μαθητών

Υγιεινό Σχολικό Κυλικείο

Στο εργαστήριο Μαγειρικής – Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής συγκαταλέγεται και το εργαστήριο του Υγιεινού Σχολικού Κυλικείου. Οι μαθητές μαθαίνουν πρωτίστως να παρασκευάζουν ροφήματα και σνακς. Σημαντική είναι η ανάπτυξη της εξωστρέφειάς τους, αφού αναζητούν τους πιθανούς πελάτες (καθηγητές- συμμαθητές/τριες). Η κατάκτηση της γνώσης και η συναισθηματική ενδυνάμωση προετοιμάζουν τους/τις μαθητές/τριες στην άσκηση της πρακτικής σε συνεργαζόμενες καφετέριες και κυλικεία, καθιστώντας έτσι πιο εύκολη τη μετάβασή τους στην αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα του Υγιεινού Σχολικού Κυλικείου

  1. προάγει την εξωστρέφεια των μαθητών
  2. εκπαιδεύει τους μαθητές σε συνθήκες προσομοίωσης καφετέριας
  3. ενισχύει την ικανοποίηση και αυτοβελτίωση των μαθητών και
  4. συντελεί στην αύξηση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας.